De Terbregsehof 11 is het hoofdkantoor van ons multidisciplinaire bouwbedrijf. Het gebouw belichaamt de verbeelding en het vakmanschap van 13Speciaal. De functies van werkplaats, kantoor en showroom zijn uit een zwarte massa gesneden waardoor vloeren lijken te zweven. De beoogde verfijndheid is gerealiseerd met een maatwerk glassysteem en een gevel met het detailniveau van een meubel. Met behulp van een unieke betonconstructie zijn plattegrond en gevel vrij indeelbaar. De open structuur biedt ruimte aan nieuwe vormen van gebruik in de toekomst. Het gebouw ontleent zijn bestaansrecht aan z’n adaptief vermogen, een toonbeeld van architectuur voor de eeuwigheid.
De locatie ligt aan de rand van het welvarende Kralingen in Rotterdam. In het bestemmingsplan mocht aanvankelijk alleen midden op het kavel worden gebouwd. Door het ontwerp in de hoek van het perceel te positioneren eist het gebouw zijn plek op aan de straatzijde terwijl het aan twee zijdes uit het water oprijst. Het gebouw markeert een druk kruispunt waar tienduizenden mensen per dag passeren. Deze dynamiek van voorbij razende auto’s is gebruikt voor het gevelbeeld van oplichtende ramen die langs elkaar heen schieten en ‘de hoek omgaan’. In de gevel zijn er geen kolommen of kozijnen die het zicht belemmeren. De open hoeken en grote glasvlakken lijken daardoor de zwaartekracht te negeren. Een zinsbegoocheling die nieuwsgierig maakt naar gebouw en gebruiker.
Werkplaats, Kantoor en Showroom
De grote ramen zijn ontworpen als een serie van gestapelde etalages. Een kijkdoos voor zowel aanschouwer als gebruiker, met als hoogtepunt de showroom op de bovenste verdieping.
Wij wensten een flexibel ontwerp doordrongen van vakmanschap. In de opgave mochten praktische wensen nooit ten koste gaan van schoonheid. De flexibiliteit en zeggingskracht werd gevonden in de constructie. Door de combinatie van slechts 3 kolommen en een schijvenstructuur konden zowel plattegrond als gevel flexibel worden ingedeeld. Met vloeren die 2,5 meter uitkragen staat de constructie nooit in de weg. De inrichting verandert maandelijks doordat het interieur op vele manieren kan worden geplaatst. De constructieve kolommen zijn gefacetteerd in 13 delen en daarmee een karakteristiek onderdeel van het interieur. Ratio en emotie zijn geïntegreerd in een kolom die zijn gebruiker representeert als visitekaartje.
Het ontwerp is benadert als een houten beeldhouwwerk met grote snedes, mogelijk gemaakt door een iconische betonconstructie.
— Frank Loer, Architect
De gevel is afgewerkt met verduurzaamd Douglas hout. De strakke eenvoud van het gebouw contrasteert met het ruwe oppervlak van de gevel. Terwijl de verstekhoeken de gebouwcontouren scherp aftekenen, zorgt het fijnbezaagde Douglas voor een bijzonder reliëf in de houten huid. Het zelf-ontwikkelde glassysteem bleek goedkoper en mooier te zijn dan standaardoplossingen uit de industrie. Door glaslat en waterslag te combineren in één element is een gevel ontstaan met minimale aanzichtbreedtes. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met behulp van betonkernactivering en een warmtepomp, resulterend in een minimaal energieverbruik. Een vanzelfsprekende vorm van duurzaamheid is gevonden in het integrale ontwerp van constructie, installatie en gevel.
De dynamiek van voorbij razende auto’s aan het kruispunt is gebruikt voor het gevelbeeld van oplichtende ramen die langs elkaar heen schieten.
In dit project verlegden ontwerpers en makers de grenzen van het maakbare. De complexiteit van de opgave is daardoor onzichtbaar in het ogenschijnlijk eenvoudige resultaat. Het ontwerp groeide van een simpele collage tijdens het schetsontwerp naar een bijzonder gebouw in de uitvoering. Geen ambitieus plan dat steeds kariger werd door bezuinigingen, maar een helder ontwerp dat steeds beter werd door engineering. De combinatie van ambacht en plezier is voelbaar wanneer je om en door het gebouw loopt. Hoe dichter je bij het gebouw komt, des te meer verfijning je ziet in zijn oersimpele vorm.
Zoals de stam van een boom zijn kruin draagt, zo draagt de paddestoelvormige kolom de vloer. De krachten worden op een natuurlijke manier afgedragen.
Het is een jarenlange fascinatie van mij geweest om beton op de ambachtelijke manier in het werk te storten. Het is nu gelukt. Waarschijnlijk de eerste én de laatste keer. Het is super arbeidsintensief, vroeger geen probleem maar tegenwoordig te duur...
— Frank Loer, Architect
Frank Loer, Architect Terbregsehof 11
Loer Architecten is opgericht door Frank Loer en gevestigd in Rotterdam. Met een gepassioneerd team van architecten werkt hij aan woongebouwen, kantoren, huizen en publieke gebouwen. Frank startte zijn carrière bij het geroemde Herzog & de Meuron in Zwitserland. In 2013-2014 werkte hij als architect bij 13Speciaal. Van 2015-2017 werkte hij aan prijswinnende projecten bij Powerhouse Company. Frank startte in 2018 zijn eigen bureau, Loer Architecten. Frank doceert op de Academie van Bouwkunst Rotterdam.
Zie ook
Terbregsehof 11 op Rotterdam Architectuurprijs '21
Terbregsehof 11 op Archdaily.com [EN]
Terbregsehof 11 op De Architect